Stichting Zelfregieteam Borne maakt kans op Appeltje van Oranje 2021

Stichting Zelfregieteam Borne maakt kans op Appeltje van Oranje 2021

Appeltje van Oranje nominatie

Publiek kan vanaf vandaag stemmen op favorieten

Stichting Zelfregieteam Borne, voor de naasten van….,maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021. En vanaf 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op het Zelfregieteam Borne als favoriet. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed voelen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Stichting Zelfregieteam Borne, voor de naasten van….

Het Zelfregieteam Borne is een burgerinitiatief en richt zich op de naasten van personen met een psychische kwetsbaarheid. Deze doelgroep, de naasten, heeft behoefte aan mentale ondersteuning. Het Zelfregieteam organiseert daarvoor ontmoetingsavonden, waar zij in een veilige omgeving hun verhaal kwijt kunnen en lotgenoten kunnen ontmoeten. Ook individuele gesprekken zijn mogelijk in het inloophuis of bij een huisbezoek. Dat alles vanuit de visie: Als het met de naasten beter gaat, komt dit ook de patiënt ten goede. Een ander speerpunt van de stichting is het begrip vergroten voor de psychiatrische patiënt, de persoon met onbegrepen gedrag en zijn of haar omgeving. Door middel van verschillende activiteiten proberen wij de beeldvorming hieromtrent positief te beïnvloeden en hopen op die manier de stigma’s, die op  deze mensen en hun situaties drukken, te verminderen.

Koningin Máxima

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.